Saturday, April 14, 2012

Kuih Kasturi

Alhamdulillah. Thumma Alhamdulillah.
Esok ummi dan abi sama-sama ada imtihan tsani untuk subjek 'Ulum Quran. Boring-boring dah baca buku (eheh) maka ummi pun mula la nak 'cari pasal' untuk buat benda lain. Tiba-tiba teringin nak makan kuih kasturi. Ooh, betapa bersungguh-sungguh nya ummi nak buat kuih ni first-timer ni. Sampai lupa nak rendam dulu kacang hijau tu, terus rebus! Whoa.. Slumber je kan. Selama ni tahu beli je. Tak pun opah yang buat, tahu makan je. Sekarang kena la buat sendiri. Mana nak cari orang Arab jual kuih kasturi ni kat kedai -___-"

 Yang ni ummi tempa.

"Abi pun nak tolong ummi juga..."

 Banyak ni la dapat tempa.

 Nyummy-licious! Sedap betul minum petang hari ni.
Alhamdulillah.

 Khas untuk abi with love :')

Untuk kawan-kawan abi :)



Jom tengok resipi!

Resipi ni, ummi kopipes je dari sini. Tapi ada yang ummi tokok tambah. Haha. Ampun tuan punya resipi!

Inti (Bahan A)
1 paket kecil kacang hijau (direndam dahulu selama 1 1/2-2 jam) (ummi lupa rendam, tapi Alhamdulillah jadi)

5 cawan air + 1 cawan santan (ummi guna santan paket, jenama Sedap-1 paket)
3/4 cawan gula perang

1 sudu kecil garam

3/4 cawan tepung gandum
1 helai daun pandan (tak guna pun ni, sebab tak ada pun. hihi)
Kulit (Bahan B)

3/4 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan air

1 biji telur (ummi tak guna, sebab tak suka bau telur!)

1 sudu kecil serbuk kunyit

Sedikit garam

Cara-cara 

 

Bahan A (Inti)
Rebus kacang hijau sehingga agak hendak lembut. Jika masih agak keras tambahkan sedikit air lagi, kemudian bolehlah tambahkan gula perang, santan, daun pandan dan garam. Kacau sehingga kering dan lembut. Angkat.

Bahan B (Kulit)
Masukkan tepung ke dalam mangkuk, letak air kacau sehingga sebati jika pekat tambah lagi sedikit demi sedikit air, masukkan telur, serbuk kunyit dan garam. Adunan ini seperti hendak mengoreng pisang. Setelah siap, ambil inti kacang tadi gaulkan dengan tepung. Buat leper leper dan masukkan ke dalam bahan B dan goreng di atas api yang sederhana. Goreng sehingga kekuningan. Angkat. Siap untuk disantap.

No comments:

Post a Comment