Tuesday, November 5, 2013

Ketam Ka'kiyah Masak Lemak Cili Api


Bismillah Walhamdulillah.

Alhamdulillah, rezeki dapat abi bawa kan ketam-ketam yang tak sampai sepuluh ekor tu naik bas. Dari Pasar Ka'kiyah Makkah ia datang, transit ke Jeddah kemudian ke Amman, sebelum tiba ke Baytul 'Ulya. Huuu, jauh perjalanan ketam-ketam ni. Alhamdulillah hari ini dapatlah menikmati masak lemak ketam. MashaAllah lah kan, bila dapat merasa makan yang rare-rare gitu di Jordan ni. Bukan tak ada, tapi mahal. Ini pun, abi tak makan. "abang senang dapat" kata nya. Khusus di bawa untuk anak isteri. Tsumma Alhamdulillah.

For the recipe, also campak-mencampak hehe.

2 ekor ketam
*2 biji bawang besar
*1/2 inci lengkuas
*1 inci kunyit hidup
*2 batang serai - diketuk
*19 tangkai (ke biji?) cili api / padi (di Jordan ni ummi guna cabai cacak, which is besar and panjang sikit dari cili api)
1 biji tomato
1 keping asam gelugor
2 paket santan (ummi used brand Sedap - paket warna hijau)
garam dan ajinomoto/gula secukup rasa


Cara-cara nya :

1. Tumbuk semua bahan yang bertanda *
2. Bancuh kan santan, masuk kan kesemua bahan yang telah ditumbuk ke dalam periuk
3. Bila santan mendidih, kecilkan api dan masuk kan ketam dan tomato.
4. Perasakan dengan garam & ajinomoto / gula
5. Bila cengkerang ketam telah bertukar warna kemerahan, santan mendidih, tutup api.

Sedia untuk dihidangkan.

Masak dari hati, Masak with Iman bak kata Chef Amar. hehe

No comments:

Post a Comment